Palatkoon elinvoima

Viime Kaupunkiuutisten artikkelissa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja kertoo kuvan kahdelle kaupunginjohtajalle, toivottavasti ei uutena asiana, että ”Taloustilanne on nyt vakava”. HäSa’n eilinen ”Talouden tasapaino on edelleen kaukana” ja tämänpäivänen ”Elinvoiman lisääminen ei onnistu taikatempuilla” käsittelevät samaa asiaa. Hyvä, että kirjoitetaan, mutta melko pintapuolisia ovat artikkelit. Moni lukija kaipaisi syvempää analyysia talouden heikentymisen syistä, tärkeiden lukujen kehtiyksestä toisaalta viimeisen 10 vuoden, toisaalta kuntaliitoksen jälkeisltä ajalta asettaen mm seuraavat 6 kysymystä:

 1. Mitkä ovat vuoden 2009 kuntaliitoksen vaikutukset Hml’n talouden kannalta. Mitkä olivat vanhan HML’n kannalta katsoen puoltavat perusteet liitokselle ja ovatko liitosta puoltavat perusteet ja liitoksen hyödyt toteutuneet. Ja elleivät ole, niin missä ja miksi on epäonnistuttu
 2. Kuinka paljon Hml kaupunki konserniyhtiöt mukaan lukien on kuntaliitoksen 2009 jälkeen lisää velkaantunut ja mihin velka on pääosiltaan käytetty (10 tärkeintä kohdetta)
 3. Mikä oli konserniyhtiöt mukaan lukien kaupungin palveluksessa oleva henkilöstömäärä vuonna 2008 ennen kuntaliitosta, mikä se oli kohta kuntaliitoksen jälkeen 2010 ja kuinka suurin on henkilöstömäärä nyt toukokuussa 2017.
 4. Mikä oli konserniyhtiöt mukaan lukien kaupungin henkilöstön palkkasumma ennen kuntaliitosta 2008, mikä se oli vuonna 2010 ja kuinka paljon on palkkasumma tänä vuonna 2017.
 5. Muun muassa HäSa’n taloustoimittajan taannoisessa asiantuntevassa kirjoituksessa todettiin, kuinka Hml’n kokonaisveroaste kunta- ja kiinteistövero yhteen laskien on maan korkeimpia. Tämä asiantila vähentää kiinnostusta muuttaa asumaan Hml’aan ja se voi myös kannustaa muuttamaan pois. Mitkä olisivat ne toimenpiteet, ensi sijassa kustannussäästöt, joilla kaupunki tehtäisiin jälleen verotuksellisesti kiinnostavaksi, joilla vaalikauden aikana kaupungin talous, ilman että rahastoihin kajotaan, tasapainoitettaisiin niin, että veroaste voitaisiin kohtuullistaa alentamalla kuntavero vaikkapa 19,5%’iin tai jopa ennen kuntaliitosta vallinneeseen 18%’iin ja samanaikaisesti lopettaen lisää velkaantuminen.
 6. Kustannsten alentamisen ohella uusien työpaikkojen generoiminen ja niiden mukana uusien, veroa maksavien auskkaiden saaminen kaupunkiin on keskeinen uuden kasvun edellytys ja  tavoite. Mitä näköaloja ja meneillään olevia toimia kaupungin johdolla ja kaupunginhallituksella on tässä asiassa meneillään

Elinvoiman hiipuminen koskettaa konkreettisesti kaupungissa asuntonsa omistavia asukkaita mm asuntokaupan hidastumisena ja asuntojen hintojen laskuna. Jos sellainen jatkuu vuosia, menetykset voivat olla tuntuvia. Siksi uudella aloittavalla valtuustolla tärkein tehtävä olkoon elinvoiman palauttaminen kaupunkiin.

3 kommenttia artikkeliin “Palatkoon elinvoima”
 1. Walkman sanoo:

  Kun kuntapäättäjistä lienee suurinosa jollakin tavoin julkishallinnon palveluksessa tavalla tai toisella on turha odottaa muuta kuin samoja fraaseja mitä on tähänkin saakka kuultu. Ainoa varma asia on että, elinvoima kasvaa edelleen kiristyvän verotuksen myötä tuottamattomassa osassa yhteiskuntaa. Haluaisin olla väärässä.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Ei elinvoima lähde itsellään kasvamaan, Se vaatii uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja=veronmaksajia.
  Blogistin esittämiin kysymyksiin saadaan tuskin koskaan kattavaa rehellistä selvitystä. Suurkuntahan meni tavallaan ”reisille” kun liitokseen tavoteilluimmat Janakkala ja Hattula halusivat pysyä itsenäisinä. Tosin luulen että niiden mukaantulo olisi vain lisännyt riitoja ja kuppikuntaisuutta. Mukaan tuleiden kuntien päättäjäthän vaikuttavaat todella nöyriltä myötäilijöiltä.

 3. Walkman sanoo:

  Vahvoja kysymyksiä jotka jäävät vaille oikeita vastauksia. Miksi? Koska oikeat vastaukset ovat ikäviä ja kavereita ei jätetä.

Jätä kommentti

css.php