Rahaa virtaa ulkomaisille sijoittajille sähköstä

Tänään HäSa’n mielipidepalstalla Hml’n kallista sähkönsiirtoa harmittelee kansalainen. Jutussa on komea kuva Hml’n Energiasta, jonka näkemyksettömät paikallispoliitikomme myivät v 2000 ulkomaiselle sijoittajalle. Viime viikolla HäSa’n taloustoimittajan jutussa kerrottiin, että ylihintaa ulkomaalaisomusteinen Elenia peri viime vuonna 83,7M€. On laskettavissa, että Hämeenlinnan osuus tästä summasta on noin 6,6M€. Arvioon päädytään seuraavalla laskelmalla. Sähköasiakkaita Hml’ssa kotitaloudet ja yritykset yhteen laskien on noin 33000 ja, kun asiakkaita Elenialla yhteensä on 415000, on Hml’n osuus liikaa peritystä summasta 33/415-osa tuosta liikaa peritystä. Ja mikä harmillisinta, liikaa perittyä sähkönsiirtoyhtiö palauta, vaan käyttää rahat johtojen maahan kaivamiseen. Tässä kohtaa muistutetaan, että Hml’n kantakaupungissa sähköjohdot olivat pääosin maahan kaivetut jo silloin, kun Hml Energia myytiin. Hml’ssa johtojen tuulelta suojaus maksatetaan siis kahteen kertaan.

Pari päivää taloustoimittajan ansiokkaan artikkelin jälkeen HäSa’n keskiaukeamalla vakuuteltiin, kuinka Hml Energian 84,7M€’n myyntirahasta rahastoihin ja arvopaereihin sijoitetut 74M€ tuottavat ”hyvin”, tuoton olleessa keskimäärin 4,7%/a. Jokainen vähänkin arvopaperimarkkinoita seuraava tietää ja näinhän kaupungin talousjohtajakin artikkelissa kertoi, että kuinka riskit arvopaperimarkkinoilla ovat kasvaneet ja vaihtelut osakerahastojen arvon kehitysksessä ovat hyvinkin suuria. Myös eläkevakuutusyhtiöt, sijoitusmarkkinoiden asiantuntijat ovat parina viime vuonna kertoneet suurta huolta finanssimarkkinoiden tuoton epävarmuudesta ja riskien kasvusta. Keskimääräinen 4,7% tuotto ei päätä huimaa. Myyntirahasta sijoitetun 74M€uron tuotto on keskimäärin ollut 3,5M€/a. Tämä tuotto on vaatimaton, vain puolet verrattuna ylihintaan, minkä Hml sähköasiakkaat, pääasiassa kotitaloudet menettävät maksamalla ylihintaa sähkönsä siirrosta.

Näkemyksettömyyden, huonon päätöksen seurauksena rahaa virtaa Hml’sta ja maakunnasta yleensä ulkomaisille sijoittajille kaksinkertaisella nopeudella verrattuna siihen, mihä myyntiraha finansiimarkkinoilla tuottaa. Koko ajan menetämme. Kallis sähkönsiirto on yksi asia, mikä on tehnyt Hml’sta aina kalliimmaksi tulevan kaupungin asua. Toinen asia, huolimatta kovasti kehutusta myyntirahan 4,7% tuotosta on kunta-ja kiinteistöveron jatkuva nostaminen yhdeksi maan kalleimmista. Vielä 2009 kuntaliitosta tehtäessä kuntavero oli 18%, nyt 20,75%, vaikka kuntaliitoksen tarkoitus kaiken järjen mukaan oli kuntakustannusten säästö tai ainakin nousun estäminen isomman hallinnollisen kokonaisuuden kautta.

3 kommenttia artikkeliin “Rahaa virtaa ulkomaisille sijoittajille sähköstä”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Mulla on vähäsen sellainen huituva päässäni ollut pitkään, sori nyt vaan että poikkean aiheesta, mutta että:

  Tämä sotesoppa on vain alkusoittoa sille, että ensin kokeillaan valinnanvapautta noin malliksi.
  Mutta kohta kun hyvin monet tuskastuneena paikallisten terveyskeskusten toimimattomuuksiin, valitsevatkin yksityispohjilla toimivat terveydenhuoltoyritykset.
  Niin seuraavaksi aletaankin luoda USAn mallia jossa jokaisella, kunnollisia palveluita haluavilla, pitää olla itse maksettu sairausvakuutus, joka sitten korvaa nämä kalliimmat sote-palvelut.

  Ja kenellä ei ole varaa maksaa tuota yksityistä sairausvakuutusta, sen on turvauduttava paikallisten buranaa määräävien lääkärikeskusten oireenhoitoon?

  Kummalliseltahan tämä saattaa kuulostaa nyt, mutta se voi olla myös totta!

  USAn edellinen presidentti, Barak Obama, aloitti purkamaan tätä järjestelmää, tosin liian myöhään, eikä saanut sitä valmiiksi, koska niin monia omia etujaan ajavia oli häntä vastustamassa.
  Nyt tämä America first hemmo, purkaa hyvin aloitettua pakettia ja säästöön saadut varat siitä aikoo käyttää jos jonkinmoisten muurien rakentamiseen.

  Suomi on luisunut maailman Ameriikkalaisimmaksi maaksi, enpä ihmettelisi lainkaan jos samankaltainen toiminta kerran vielä olisi suomessakin todellisuutta ja nykypäivää?

  Että Sikäli……

 2. beobachter sanoo:

  Kansallinen näkemyksettömyys, sähkönsiirtoverkkojen myynti ulkomaiselle sijoittajalle, alkoi merkittävässä mitassa juuri täältä Hämeestä, kun ensin myytiin Hämeen Sähkö Oy, vähän myöhemmin vuonna 2000 Hml’n kaupungin Energia Vattenfallille. Olisi uskonut, että ns tervettä talonpoikaisjärkeä juurevassa maakunnassa ja sen historiaansa korostavassa Hml’ssa olisi ollut niin, ettei tyhmyyttä olisi päässyt tapahtumaan, ettei tuottavaa omaisuutta myytäisi pois ja vieläpä ulkomaille. Antauduttiin ulkomaisen sijoittajan rahastettavaksi ikuisiksi ajoiksi, josta paluuta ei ole. Kaupungin ja maakunnan asukkaat kärsivät maksaessaa nyt ja aina ylikallista sähkön siirtohintaa. Kaupunki menettää, kun liiketoiminnan tuotto osinkoina valuvat ulkomaille. Tottakai viisas ruotsalainen raha haistoi business-mahdollisuuden. Muistamme, kuinka omistajaksi tultuaan Vattenfall aloitti rivakkaan tahtiin tariffien korotukset, näinhän viisas sijoittaja tekee. Rahasti kivasti kymmenkunta vuotta, mutta sitten rahasti toisen kerran oikein kunnolla myydessään kaikki Suomessa olevat energialiiketoiminnot lukratiivisella noin 1,5 Mrd €uron hinnalla nykyiselle Elenialle, 90%’sti ulkomaalaisomisteiselle sijoittajkonsortiolle, josta vain vaivaisen 10% siivun omistaa kotimainen Ilmarinen. Tottakai tariffeja on korotettava, kun niin kallis hinta ostetuista liiketoiminnoista maksettiin. Samanlaista kansallista lyhytnäköisyyttä edusti, kun ensin Siperiaan, isojen riskien liiketoimintaympäristöön 4Mrd€ sijoittanut Fortum myi Suomessa olevat sähkönsiirtoverkkonsa ulkomaiselle Carunalle, jonka tariffien korotuksista vuosi sitten nousi iso metakka. Nyt sähkön siirto Suomessa on kallista. Nykytariffeilla Hml ja maakunta saisivat hyvää tuottoa sijoitetulle pääoamlle, jos Hämeen Sähkö ja Hml Energia olisivat omia. Viisaita ovat olleet isot kaupungit, kuten Helsinki, Tampere ja Lahti, joissa niiden energiayhtiöt tuovat raha kaupungin talouteen. Maakunnallissista fiksu on ollut myös Suur-Savon Sähkö, joka omistajakunnilleen tuo sievoista tuloa.Yleisesti ottaen ulkomaisen pääoman voimakas tulo perusinfrastruktuurin, kuten sähköverkkojen ja yhteiskunnan välttämättömien perustoimintojen esim vanhustenhoidon, terveyden- ja saitraanhoidon toimintojen omistajaksi (esim Mehiläinen, Attendo, Carema etc) on kansallisesti arveluttavaa ja nykyisenä  kotimaisen pääoman hyvän saatavuuden ja nollakorkojen aikana jopa tyhmää siksi, että niiden liiketoimintojen tuotto valuu osinkoina ulkomaille.

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Edellä olevaa tekstiä voisi kirjoittaa myös Hämeen Sähkön myynnistä Fattenfallille 1995. Myynnin käynnisti välityspalkkiota tavoitteleva firma tai sitten se oli Fattenfallin aloitteesta toiminut bulvaani. Homma onnistui kuntapäättäjien suhteellisuudentajun pettäessä täysin.

  Hoidin silloin pienen yhteisön talousasioita ja viivyttelin osakkeiden myyntiä tarkoituksella. Yhteisön osakkeet olivat ehkä viimeiset kauppaan mukaan tulleet arvopaperit ja tapahtui erillisen välittäjän kautta, joka myös hieman maksoi. Aikakirjoihin jäi jonkinlainen jälki toisinajattelusta.

  Suomessa näitä typeryyksiä tehtaillaan jatkuvalla syötöllä, eikä loppua näy. Sote on seuraava jossa tavoitellaan monopoliasmia. Vaatii tosin enemmän ponnisteluja, mutta nykyinen hallitus tarjoaa siihen hyvän alkusysäuksen.

Jätä kommentti

css.php