Kallista sähkönsiirtoa

Hyvä, että HäSa’n taloustoimittaja muistutti toissapäivänä kaupunkimme ja maakunnan asukkaita siitä, kuinka paikallinen ulkomaalaisomisteinen sähköverkkoyhtiö Elenia kunnostautuu rahastamalla Hml’n ja Hämeen maakunnan sähköasiakkaita perien sähkönsiirrosta roimaa ylihintaa, viime vuonna ylihintaa peräti 83,7 M€.  Eikä kuulemma suostu palauttamaan, ei ainakaan toistaiseksi, vaan käyttää rahat ”johtojen maahan kaivamiseen”. Kansallinen näkemyksettömyys, sähkönsiirtoverkkojen myynti ulkomaiselle sijoittajalle, alkoi merkittävässä mitassa täältä Hämeestä, kun ensin myytiin Hämeen Sähkö Oy, vähän myöhemmin vuonna 2000 Hml’n kaupungin Energia Vattenfallille. Olisi uskonut, että ns tervettä talonpoikaisjärkeä juurevassa maakunnassa ja sen historiaansa korostavassa Hml’ssa olisi ollut sen verran, ettei tyhmyyttä olisi päässyt tapahtumaan, ettei tuottavaa omaisuutta olisi myyty. Myyty vieläpä ulkomaiselle omistajalle ja näin antauduttu ulkomaisen sijoittajan rahastettavaksi ikuisiksi ajoiksi, josta paluuta ei ole. Kaupungin ja maakunnan asukkaat kärsivät maksaessaan nyt ja aina ylikallista sähkön siirtohintaa. Kaupunki menettää, kun liiketoiminnan tuotot ja osingot valuvat ulkomaille. Tottakai viisas ruotsalainen raha aikanaan haistoi business-mahdollisuuden. Muistamme, kuinka omistajaksi tultuaan Vattenfall aloitti rivakkaan tahtiin tariffien korotukset, näinhän viisas sijoittaja tekee. Rahasti kivasti kymmenkunta vuotta, mutta sitten rahasti toisen kerran oikein kunnolla myydessään kaikki Suomessa olevat energialiiketoiminnot lukratiivisella noin 1,5 Mrd €uron hinnalla nykyiselle Elenialle, 90%’sti ulkomaalaisomisteiselle sijoittajkonsortiolle, josta vain vaivaisen 10% siivun omistaa kotimainen Ilmarinen. Tottakai tariffeja on korotettava, kun niin kallis hinta ostetuista liiketoiminnoista maksettiin. Samanlaista kansallista tyhmyyttä edusti, kun ensin Siperiaan, isojen riskien liiketoimintaympäristöön 4Mrd€ sijoittanut valtion enemmistöyhtiö Fortum myi Suomessa olevat sähkönsiirtoverkkonsa ulkomaiselle Carunalle, jonka tariffien korotuksista vuosi sitten nousi iso metakka. Nyt sähkön siirto Suomessa on kallista. Pienasiakkaan sähkölaskusta 90% on siirtoa ja veroa, vähän suuremman sähkönkäyttäjän esim 8500…9000 kwh/a sähköä kuluttavan maalämpö-omakotitalon sähkölaskusta 65…70% in siirtoa ja veroa, 30…35% energiaa, Kun hintojen nostoa Elenia perustelee maakaapeloinnislla,  erityinen kärsijä on Hml’n kantakaupungin alue, jossa johdot olivat pääosin maakaapeloidut jo silloin, kun Hml’n Energialaitos vuonna 2000 myytiin Vattenfallille. Täällä maakaapelointi maksatetaan siis toiseen kertaan. Yleisesti ottaen perus-infrastruktuurin ja yhteiskunnan perustoimintojen esim vanhustenhoidon, terveyden/saitraanhoidon yritysten ulkomainen omistus nykyisenä kotimaisen pääoman hyvän saatavuuden ja lähes nollakorkojen aikana on kansallisesti typerää siksi, että niiden liiketoimintojen tuotto valuu osinkoina ja verokikkailuna ulkomaille aikana. Reaaliliiketoiminnoissa pääoma tuottaa, rahastoissa riskit ja vaihtelut ovat suuret ja keskimääräinen tuotto vaatimatonta.  Ehkä Hämeen Sanomat voisi nyt kuntavaalien alla vielä muistin virkistämiseksi julkistaa niiden vuoden 2000 valtuutettujen nimet, jotka kannattivat Hml’n Energialaitoksen myyntiä ulkomaiselle sijoittajalle, jotta emme ainakaan heitä uudelleen äänestäisi.

Kommentti artikkeliin “Kallista sähkönsiirtoa”
  1. beobachter sanoo:

    Kovin vähän sähkönsiirron ylihinnoittelu kiinnostaa. Tietenkin epämiellyttävä asia, jolle ei enää mitään mahda, onkin parempi yrittää unohtaa. Ja onnistuuhan se keskustelu yksinkin palstalla, jolla on sopivan väljää. HäSa’n pätevä taloustoimittaja kertoi muutama päivä sitten realistisen totuuden, sen, että sähkönsiirrosta mm Hml’n ja Hämeen maakunnan sähköasiakkaat, kotitaloudet maksavat kovaa ylihintaa. Pari päivää myöhemmin sunnuntain HäSa’ssa näyttävässä koko sivun artikkelissa yritettiin vakuutella, kuinka myyntiraha tuottaa rahastoissa ja arvopapereissa. Jokainen vähänkin arvopaperimarkkinoita seuraava tietää ja näinhän kaupungin talousjohtajakin artikkelissa kertoi, että riskit arvopaperimarkkinoilla ovat kasvaneet ja vaihtelut osakerahastojen arvon kehitysksessä ovat hyvinkin suuria. Myös eläkevakuutusyhtiöt, sijoitusmarkkinoiden asiantuntijat ovat kertoneet huolensa finanssimarkkinoiden tuoton epävarmuudesta ja riskien kasvusta. Keskimääräinen 4,7% tuotto ei päätä huimaa. Myyntirahasta sijoitetun 74M€uron tuotto on keskimäärin ollut 3,5M€/a. Tämä tuotto on vaatimaton, ehkä alle puolet verrattuna ylihintaan, minkä Hml sähköasiakkaat, pääasiassa kotitaloudet menettävät maksamalla ylihintaa sähkönsä siirrosta. Kotitalouksien lukumäärä kuntaliitoksen jälkeisessä Hml’ssa lienee noin 32000 ja sähköasiakkaita teolliset käyttäjät mukaan lukien yhteensä noin 33000. Kun asiakkaita sähkönsiirtoyhtiöllä yhteensä on 415000, on Hml’n sähköasiakkaiden osuus kerrotusta 83,7M€ sähkönsiirron ylihinnasta 33/415-osa eli 6,65 M€. Johtopäätös on, että ainakin kaksinkertaisen määrän asukkaat kotitaloudet menettävät verrattuna tuottoon, minkä Hml kaupunki saa myyntirahasta sijoitusmarkkinoilta, m.o.t.

Jätä kommentti

css.php